دیدنی های بومرنگ

وبینار «از کاپیتالیسم تا لیبرتارینیسم»

به همت مؤسسه فرهنگی صدانت

دوشنبه ۱۹ آبان ۱۳۹۹ با مدیریت و هماهنگی امید قائم پناه

کاپیتالیسم نامی بود که مارکس نیز آن را برای نظام تازه متولد شده پسافئودالی برگزید. مارکس معتقد بود که تنها صاحبان سرمایه از این نظام بهره مند میشوند و بقیه مردم که همه به طبقه کارگر مبدل خواهند شد، روز به روز فقیرتر و بی نوا تر میشوند. بنابراین احتمالا دلیل مارکس برای این نامگذاری این بود.

مارکس تعاریف بسیار دقیقی از کاپیتالیسم ارایه کرده بود و در هیچ کجا از مداخله دولت در اقتصاد سخن نگفته بود. چون باور داشت که سازوکار استثمار را بطن مناسبات تولید کشف کرده است. بنابراین جایی که مارکس از نرخ ارزش اضافی و درجه استثمار، نرخ نزولی سود و سرمایه دار صنعتی و مالی صحبت میکرد، دولت در ذهن مارکس عمدتا نقش محافظت از مالکیت خصوصی و پاسبانی از نظام کاپیتالیستی را بازی میکرد.

مارکس و انگلس تأکید داشتند که بعد از انقلاب سوسیالیستی، دولت طبقه کارگر مالکیت خصوصی را لغو خواهد کرد و خود به خود زوال خواهد یافت.

اما مارکس نقش قدرت سیاسی و دولت را چه در دوره کاپیتالیسم و چه در دوران سوسیالیسم و کمونیسم کم اهمیت میدانست. به توصیف بسیاری از صاحب نظران و از جمله آنتونی گیدنز، تجربه سوسیالیسم و کاپیتالیسم در قرن بیستم و بیست و یکم نشان داد که استفاده از ابزار سلطه و قدرت سیاسی میتواند فراتر از تصور مارکس به استثمار بیانجامد.

در کشورهای سوسیالیستی وقتی عده ای سوار بر اسب قدرت سیاسی و دولت شدند، دیگر از اسب پیاده نشدند

درکشورهای به ‎اصطلاح کاپیتالیستی هم دولت ها روز به روز فربه تر و مداخله‌‎گر شدند.

امروز منتقدان واژه کاپیتالیسم، منتقد چیـــــــزهایی هستنـــــد که واقعا ربطی به کاپیتالیسم یا نظام سرمایه داری یا نظام بازار آزاد ندارد و عمدتا عواقب ناشی از مداخله دولت هاست.

اما ظاهراً مشکلات ناشی از دولت، موضوعی محدود به دوران کاپیتالیسم نیست و عده ای از متفکران و صاحب نظران همیشه در تلاش برای کوچک کردن محدوده نقش آفرینی دولت یا حذف آن به طور کلی بوده اند. به طوری که گفته میشود که لائو تسه یا لائو تزو در حوالی قرن ششم قبل از میلاد مسیح، احتمالا یکی از پیشکسوتان آنارشیسم محسوب میشود که موافق دولت کمینه بوده.

واژه anarkhia در یونان باستان به معنی تقریبی «بدون حاکم» تعبیر می شده است که سپس در پیوند با ایسم، تبدیل به آنارشیسم شده است.

از آنجا که دولت مهمترین جزء مورد بحث آنارشیست هاست، نخست به سراغ تعریف دولت می رویم و سپس تفکیک و طبقه بندی آنارشیست ها را بر اساس مجموعه ای از مفاهیم بنیادین پی میجوییم . . .

مطالب مطرح شده در این وبینار را در فایل تصویری زیر دنبال کنید.


منابع و مراجع وبینار

دریافت فایل PDF منابع و مراجع از صدانت

غنی‎نژاد، موسی؛ گفتارهایی در روش‎شناسی علم اقتصاد، چاپ اول ۱۳۹۷، انتشارات دنیای اقتصاد

عالم، عبدالرحمان؛  آنارشیسم، گذشته، حال، تغییر در حوزه عمل، مجله دانشکده‎ حقوق و علوم سیاسی، شماره ۶۵، پاییر ۱۳۸۳، ص ۸۷ تا ۱۱۲.

قرطاول، یاسر مکرمی؛ جاوید، محمد جواد؛ ملاحظاتِ حقوق عمومی در مکتبِ تومیسم با تأکید بر حاکمیت قانون در دولت دینی، فصلنامه مطالعات حقوق عمومی، دوره ۴۶ ،شماره ۳ ، پاییز ۱۳۹۵، ص ۶۴۹ تا ۶۷۸

مکللند، جان؛ تاریخ اندیشه‏ سیاسی غرب؛ جلد اول، برگردان جهانگیر معینی، چاپ دوم ۱۳۹۷، نشر نی، ص ۲۵۳ تا ۲۸۹

نوزیک، رابرت، بی‏دولتی، دولت‏، آرمان‎شهر، برگردان محسن رنجبر، چاپ اول ۱۳۹۵، نشر مرکز.

چارتیه، گری؛ جانسون، چالز دبلیو؛ بازار آری، کاپیتالیسم نه، برگردان مهرداد ملایی، چاپ اول ۱۳۹۶، انتشارات دنیای اقتصاد.

میزس، لودویگ فون؛ سیاست اقتصادی: شش گفتار درباره‎ی سوسیالیسم، کاپیتالیسم، اقتصاد و سیاست؛ برگردان محمود صدری، چاپ اول ۱۳۹۷، انتشارات دنیای اقتصاد.

هایک، فردریش فون؛ قانون، قانون‎گذاری و آزادی؛ برگردان مهشید معیری و موسی‎ غنی‏نژاد، چاپ ۱۳۹۲، جلدهای اول، دوم و سوم، انتشارات دنیای اقتصاد.

روتبارد، مورای؛ قدرت و بازار، دولت و اقتصاد؛ برگردان متین پدرام و وحیده رحمانی؛ چاپ اول ۱۳۹۲، انتشارات دنیای اقتصاد.

لنین، ولادیمیر ایلیچ اویلیانوف، مجموعه آثار لنین، از کتاب چه باید کرد؟ مسایل حاد جنش ما و…، جلد اول، برگردان محمد پورهرمزان، چاپ اول ۱۳۸۴، انتشارات فردوس.

هوپ، هانس هرمان؛ اشرافیت، سلطنت، دموکراسی؛ برگردان سلیمان عبدی، چاپ اول، ۱۳۹۵، انتشارات دنیای اقتصاد.

وهابی، مهرداد، دولت غارتگر و توسعه اقتصادی، ده (۱۰) پوشه‎ صوتی در یوتیوب، مارس تا می ۲۰۲۰.

هولکام، جی رندل، بزرگان مکتب اتریش، برگردان محسن رنجبر، چاپ اول ۱۳۹۲، انتشارات دنیای اقتصاد، با تأکید بر مقالاتی به قلم پیتر کلاین و هانس هرمان هوپ.

مارکس، کارل؛ سرمایه؛ مجلد یکم، چاپ اول ۱۳۹۴، برگردان حسن مرتضوی، نشر لاهیتا، فصل بیست‏وچهارم، از ص ۷۲۹ تا ۷۳۲

 

NEO‐THOMISM AND THE VIRTUE OF REASONABLENESS, 2016, Smith explains the value of Neo‐Thomistic books for libertarians and Randians, and what is meant by the virtue of reasonableness.

MURRAY N. ROTHBARD VS. THE PHILOSOPHERS, UNPUBLISHED WRITINGS ON HAYEK, MISES, STRAUSS, AND POLANYI, EDITED WITH AN INTRODUCTION AND NOTES BY ROBERTA A. MODUGNO, 2009©  by the Ludwig von Mises Institute and published under the Creative Commons Attribution License 3.0. / ISBN: 978-1-933550-46-6

Salerno, Joseph T., Ludwig von Mises as, Social Rationalist, The Review of Austrian Economics, Vol4, p 26 – 54

 

پوشه های تصویری زیر شامل مصاحبه و گزارش درباره حزب لیبرتارین آمریکا در انتخاباب ریاست جمهوری ۲۰۲۰:

https://youtu.be/9dPiTtvdlYE

https://youtu.be/wyvoPuILstw


وبینار «از کاپیتالیسم تا لیبرتارینیسم»


دسترسی در آپارات و یوتیوب

دسترسی به فایل تصویری در آپارات

دسترسی به فایل تصویری در یوتیوب

Website | + posts

پژوهشگر

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.

دکمه بازگشت به بالا